header_verpleegkundigen6

Kinder cardiologie

Ook bij kinderen komen hartafwijkingen voor. Deze zijn vrijwel altijd aangeboren. De diagnose en therapie zijn in vertrouwde handen bij de kinderarts en de kindercardioloog. Al jaren is er een uitgebreide samenwerking tussen de kinderartsen alhier en de afdeling kindercardiologie van het UMCG. Wanneer een kind met een aangeboren afwijking 18 jaar geworden is gaat hij/zij over voor controle naar de volwassen cardioloog. Soms kwam deze controle niet tot stand.

 

Sinds 2008 is er een intensieve samenwerking gestart met de vakgroep Kindergeneeskunde in het Antonius ziekenhuis, de vakgroep kindercardiologie van het UMCG en de vakgroep cardiologie alhier. Door al vroeg betrokken te worden bij de kinderen met cardiologische afwijkingen, proberen we de latere controles zo gestroomlijnd mogelijk door te laten gaan. Daarnaast is expertise opgebouwd om cardiologische testen (echocardiografie en 24-uurs electrocardiografie) bij kinderen te doen. Hiermee zijn deze testen nu ook beschikbaar voor kinderen in Friesland.

 

Nu is het niet meer noodzakelijk om in alle gevallen naar Groningen te gaan voor deze onderzoeken. Alle patienten worden met de kindercardioloog besproken en regelmatig wordt er gezamenlijk spreekuur gedaan met de kindercardioloog. Hiermee is de kindercardiologische zorg voor onze patienten gewaarborgd.

 

Medewerkers:

 

Toon Oomen, cardioloog

Lotte Tibosch, kinderarts

Sjoukje Bulthuis, functielaborant

Gideon du Marchie Sarvaas, kindercardioloog, UMCG