header_verpleegkundigen6

Hartrevalidatie poli

Wanneer u geconfronteerd wordt met hartproblemen, dan gebeurt dit meestal vrij plotseling. Als u daarvoor in het Antonius Ziekenhuis wordt opgenomen, is dit vaak voor korte tijd. U hebt dan eigenlijk geen gelegenheid om te bedenken hoe u straks thuis de draad weer op kunt pakken. Ook de verwerking van wat u is overkomen, komt vaak pas op gang als u al weer thuis bent.

De ervaring leert dat mensen, wanneer ze eenmaal thuis zijn, met veel vragen en onzekerheden worden geconfronteerd. De medewerkers van het hartrevalidatieteam van het Antonius Ziekenhuis zijn er om u hierbij de nodige ondersteuning te bieden.

Voor wie?


Hartrevalidatie is een onderdeel van de totale behandeling binnen de cardiologie. Wij vinden het dan ook belangrijk dat iedereen zo mogelijk deelneemt aan een hartrevalidatieprogramma. U kunt in ieder geval deelnemen als u bent gedotterd, een hartinfarct hebt gehad, of een hartoperatie of ICD-implantatie hebt ondergaan. Hartrevalidatie kan u ook ondersteuning bieden bij het leren omgaan met uw hartklachten.

 

Door wie?


Het hartrevalidatieteam bestaat uit:

  • een Verpleegkundig consulent
  • een cardioloog
  • een diëtiste
  • een fysiotherapeut
  • een maatschappelijk werker
  • een psycholoog

 

Samen werken zij aan het hartrevalidatieprogramma. De verpleegkundig consulent is voor u het aanspreekpunt gedurende het programma. Zij is bij alle programma's aanwezig en bespreekt u voortgang in het programma. Leden van het hartrevalidatieteam houden elkaar op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op hun eigen deskundigheidsgebied.

 

Hartrevalidatieprogramma


Het gesprek met de verpleegkundig consulent in het ziekenhuis kunt u tegelijk zien als ‘de intake’ voor het hartrevalidatieprogramma. Een programma dat is gericht op het bevorderen van uw herstel, door:

  • start met conditieopbouw
  • voorlichting
  • verwerking
  • leefstijlaanpassing

 

Het programma is samengesteld volgens de richtlijnen van de Nederlandse Hartstichting en de Nederlandse Vereniging voor Cardiologie.

 

Tijdens hartrevalidatie wordt onder andere door middel van sport gewerkt aan de conditie.

 

Stoppen met roken


Wilt u hulp bij het stoppen met roken, dan kunnen wij u verwijzen naar de 'stoppen met roken' poli binnen ons ziekenhuis.

 

Telefonisch spreekuur en bereikbaarheid

 

Voor vragen over hartrevalidatie zijn wij dagelijks van 8:30-16.30 op telefoonnummer: 0515-488353

 

De verpleegkundig consulenten zijn ook te bereiken via cardio-consulent@antonius-sneek.nl

 

Vervolg op hartrevalidatie: sporten bij een club

 

Na de hartrevalidatie in het ziekenhuis is het volhouden van een gezonde levenswijze van belang. Er zijn diverse clubs in de omgeving waar in aangepaste vorm kan worden gesport. U kunt zelf een sport of activiteit kiezen. Eén van de mogelijkheden is hartsportclub "Hart Nodig" in Joure. In de regio Sneek kunt u terecht bij "Fit door Sport".

 

Over "Hart Nodig"

 

"Al 30 jaar geeft de hartsportclub, “Hart Nodig”, als vervolg op uw revalidatie in uw ziekenhuis, speciaal op hartpatiënten gerichte sport onder begeleiding van een daarvoor opgeleide instructrice. Iedere donderdagavond van 19.00 tot 20.00 uur sporten wij in de sportzaal van het Bornego College aan de Pasteurweg 5 te Joure. Mocht u geïnteresseerd zijn in onze activiteiten, dan nodigen wij u uit contact op te nemen met Jan Dussel tel: 0566-688997 en twee avonden gratis mee te doen."

 

Lees meer over deze sportclub

 

Over "Fit door Sport"

 

FDS is een club, die in de regio Sneek en omstreken, mensen met een lichamelijke beperking mogelijkheden biedt voor aangepast sporten. Op maandagmiddag sport een groep (ex)hartpatiënten onder begeleiding in de sporthal, hier worden diverse soorten sporten aangeboden. Het is een gemengde groep, met zowel dames als heren. Ook mensen met een andere handicap zijn welkom in de groep. Kom gerust langs en probeer het sporten bij FDS uit.

 

Lees meer over deze sportclub