header_verpleegkundigen6

Polikliniek voor erfelijke hartziekten

Een van de meest schokkende ervaringen in een mensenleven is het verlies van een dierbare op jonge leeftijd. Als de oorzaak van het overlijden onbekend is, is er veelal sprake van plotse hartdood. In een groot aantal gevallen blijkt er sprake te zijn van een erfelijke aandoening. Niet zelden komt bij navraag naar boven dat binnen een familie meerdere mensen op jonge leeftijd plotseling zijn overleden.

 

De afgelopen jaren is er veel duidelijk geworden over de oorzaken van plotse hartdood. Van een belangrijk aantal, potentieel dodelijke hartziekten zijn een of meerdere overerfbare oorzaken bekend geworden. Hierdoor is het mogelijk om, indien ze dit willen, nabestaanden te screenen op erfelijke hartziekten.

 

Dit kan voor de nabestaanden verstrekkende gevolgen hebben. Indien ze de aandoening niet hebben betekent dit dat ze geen verdere behandeling/controles door een cardioloog meer nodig hebben. Hebben ze de aandoening wel, dan kan vaak preventief gehandeld worden door bijvoorbeeld medicijnen te geven of een speciaal soort pacemaker te plaatsen. Ook kan het zijn dat met regelmatige controles van het hart een ziektebeloop gecontroleerd wordt.

 

In het Antonius Ziekenhuis is een cardiogenetica polikliniek (polikliniek voor erfelijke hartziekten) aanwezig. In samenwerking met de afdelingen klinische genetica van het UMCG (erfelijke hartspierziekten) en het AMC (erfelijke hartritmestoornissen) worden patiënten bij wie een erfelijke hartziekte wordt vermoed, hun familieleden en nabestaanden van patiënten met plotse hartdood door een cardioloog en een klinisch geneticus onderzocht, voorgelicht en eventueel gescreend op een bepaalde aandoening. Voor meer informatie over erfelijke hartziekten verwijzen we u graag naar de volgende website: www.cardiogenetica.nl

 

Het is belangrijk voor nabestaanden van plotseling overleden patiënten en hun huisartsen weet te hebben van de mogelijkheid van erfelijkheidsonderzoek. Hiermee kan veel toekomstig leed worden voorkomen.

 

Medewerkers:

 

Dr. P.L. van Haelst, cardioloog

Drs. A. Oomen, cardioloog

 

Mw. Dr. Y. Hoedemaekers, klinisch geneticus, Universitair Medisch Centrum Groningen

Mw. R. Keupink, genetisch consulent, Universitair Medisch Centrum Groningen

Mw. drs. K. Berkenbosch, genetisch consulent, Universitair Medisch Centrum Groningen

Mw. dr. M. Wasilewski, genetisch consulent, Universitair Medisch Centrum Groningen

 

Dr.  J.P. van Tintelen, klinisch geneticus, Academisch Medisch Centrum Amsterdam

Mw. dr. N. Hofman, genetisch consulent, Academisch Medisch Centrum Amsterdam