header_verpleegkundigen6

Ziekenhuis via smartphone het water op

Met een applicatie voor de smartphone en iPad wil het Sneker Antonius zich verder profileren als watersportziekenhuis.

 

Wie op het water gewond raakt of een acuut gezondheidsprobleem krijgt, kan straks via zijn mobiele  telefoon of tablet-pc de hulp inroepen van het ziekenhuis. Hij krijgt dan tips hoe hij moet handelen en zijn positie op het water wordt nauwkeurig bepaald en doorgegeven aan de hulpverleners.

 

De app is een volgende stap, na Geomedic die het Antonius Ziekenhuis eerder introduceerde. Dit is een alarmsysteem op pleziervaartuigen. Na een druk op de knop kan de watertoerist direct communiceren met de spoedeisende hulp van het ziekenhuis.

 

De Geomedic is vooral op huurboten aangebracht en bedoeld voor mensen met een chronisch gezondheidsprobleem. Het geeft ze extra zekerheid als ze het water op gaan. Een andere opvallende uiting van het watersportziekenhuis is de ambulanceboot waarmee al enkele jaren in de zomer kan worden uitgerukt.

 

 

Dat past allemaal in het streven van ziekenhuisbaas Wouter van der Kam om een zo compleet mogelijk gezondheidsnetwerk in het waterrijke Zuidwest-Friesland en de Noordoostpolder op te bouwen. "Op het water moet het even veilig zijn als op het land", is zijn ambitie.

 

Zaterdag verzorgden artsen en verpleegkundigen van het ziekenhuis samen met de Koninklijke Watersportvereniging Sneek en de Nederlandse Vereniging van Toerzeilers op het starteiland in de Snitser Mar een themadag over ehbo op het water. Ruim 130 zeilers hoorden hoe ze het beste kunnen handelen na een klap van de giek, een afgeknelde vinger in een katrol of een pannetje hete soep over hun lichaam.

 

Wie verre tochten maakt, doet er goed aan een voorraadje aspirine, bètablokkers en plaspillen mee te nemen, maakte cardioloog Toon Oomen duidelijk in zijn 'opleiding tot amateur-cardioloog in 30 minuten'.  Met die drie middelen, via huisarts of internet verkrijgbaar, zijn de meest voorkomende hartproblemen aan te pakken. Rust helpt altijd en een borrel doet wonderen bij gebrek aan aspirine.

 

Artsen en verpleegkundigen van het Antonius Ziekenhuis zijn de eerste drie dagen van juni weer in touw voor de stichting Hart en Zeil, die dan in Sneek voor de vijfde keer een zeilkamp voor hartpatiëntjes vanaf zes jaar houdt. Daarvoor werd zaterdag plechtig een contract getekend.

 

Dit artikel, van de hand van Chiel Evers, werd op maandag 26 maart gepubliceerd in de Leeuwarder Courant.