header_verpleegkundigen6

UMC Utrecht organiseert tandemtocht hartfalen

Het Hart- en vaatcentrum van het UMC Utrecht organiseert op zondag 21 juni een tandemtocht in de omgeving Zeist-Utrecht. Bij deze fietstocht van 40 km klimmen (hart)patiënten, artsen, vrienden en familie samen op een tandem om geld bij elkaar te fietsen voor onderzoek naar erfelijk hartfalen. Het streven is dat elke deelnemer minimaal 500 euro bij elkaar fietst voor het onderzoeksdoel.

 

Doel van de fietstocht

 

Hart- en vaatziekten zijn deels te voorkomen door een gezonde levensstijl en tijdige behandeling. Dit is alleen niet het geval bij patiënten met erfelijke hartaandoeningen. Die patiënten hebben bij de geboorte al een verhoogd risico op het krijgen van bijvoorbeeld een hartspierziekte door een verkeerde aanleg. Bij erfelijke hartaandoeningen is er iets mis met de bouw of de werking van het hart waardoor het hart minder goed werkt. Hierdoor kunnen klachten als hartfalen optreden. Hartfalen is een ernstige aandoening waarbij de pompfunctie van het hart minder goed is. Hierdoor komt te weinig zuurstof bij de weefsels en houden patiënten vocht vast. In Nederland leven 300.000 patiënten met hartfalen.

 

Het doel van de tandemtocht is geld in te zamelen voor meer onderzoek voor patiënten met erfelijk hartfalen. Omdat hartfalen nog niet te genezen is, is onderzoek nodig om uit te zoeken hoe het kan dat mensen hartfalen krijgen of daaraan zelfs plotseling overlijden. De oplossing ligt besloten in het DNA en het UMC Utrecht wil graag de sleutel in handen krijgen. Met deze sleutel kunnen nieuwe behandelingen worden ontwikkeld. Voor het onderzoek is veel geld nodig. Met de tandemtocht wil het UMC Utrecht 100.000 euro bij elkaar fietsen.

 

Ook u kunt meedoen. Lees meer of meld u aan!

Overige onderwerpen