header_verpleegkundigen6

Preventie van hartklachten centraal tijdens Wereld Hartdag in Antonius

Het Antonius Ziekenhuis nodigt een ieder uit voor de activiteiten rond de Wereld Hartdag op dinsdag 25 september van 11.00 tot 19.00 uur in Sneek of op donderdag 27 september van 11.00 tot 17.00 uur in Emmeloord.

 

Tijdens deze dagen zijn er verschillende informatieve stands op het ziekenhuisterrein, van onder andere fysiotherapeuten, consulenten, cardiologen, neurologen, vaatconsulenten, diëtisten, reanimatietrainers, verpleegkundigen en laboranten. Zij staan klaar om iedereen te voorzien van advies. Tevens is er de mogelijkheid om de BMI, cholesterol, bloedsuiker en
bloeddruk te laten meten.

 

Jaarlijks sterven er 17,5 miljoen mensen aan hart- en vaatziekten. De wereld gezondheidsorganisatie wil daarom deze dag gebruiken om iedereen bewust te maken van de risicofactoren. De Antonius Zorggroep omarmt dit initiatief en organiseert deze dag daarom ook in Sneek en Emmeloord.

 

Bijzondere aandacht voor preventie en hartklachten bij vrouwen.

 

Wetenschappelijk onderzoek naar hart- en vaatziekten is tot nu toe voornamelijk gedaan bij mannen. De resultaten zijn niet zomaar te vertalen naar vrouwen. Een aantal belangrijke verschillen zijn al wel bekend:

 

  • per dag overlijden 58 vrouwen aan hart- en vaatziekten. Het is doodsoorzaak nummer 1.
  • per jaar sterven er meer vrouwen aan hart- en vaatziekten dan mannen
  • symptomen bij mannen en vrouwen verschillen
  • vrouwen formuleren hun klachten anders dan mannen
  • hart- en vaatziekten komen bij vrouwen meestal voor na de overgang
  • slagaderverkalking ontwikkelt zich vaak anders bij vrouwen dan bij mannen

 

Dit zijn belangrijke verschillen om rekening mee te houden in de diagnose en behandeling van vrouwen. Zowel vrouwen als artsen moet zich meer bewust worden van deze verschillen. Tijdens de Wereld Hartdag in het Antonius Ziekenhuis is hier dan ook speciale aandacht voor.