header_verpleegkundigen6

Kinderen met een hartafwijking krijgen feest- en zeilweekend

Speciaal voor kinderen met een hartafwijking wordt op vrijdag 1, zaterdag 2 en zondag 3 juni een zeilvakantieweekend op het Sneekermeer gehouden, getiteld Hart en Zeil weekend. Allerlei organisaties werken eraan mee het tot een onvergetelijk weekend te maken. Ruim vijftig ‘hartenkinderen’ uit heel Nederland hebben zich aangemeld.

 

Het Hartenweekend wordt georganiseerd door Stichting Hart en Zeil, in samenwerking met onder andere het Antonius Ziekenhuis en de Nederlandse Hartstichting. De kinderen met een hartafwijking verblijven het hele weekend op het Sneekermeer, op drie klippers, waar alle medische voorzieningen (in medici, verplegend personeel en materieel) op aanwezig zijn. Vanuit de jeugdzeilklassen Flits, Schakel en Vaurien wordt met de ‘hartenkinderen’  gezeild. Ook kan in een Regenboog, Pampus  en 30m2 gezeild en in rubberboten gevaren worden.

 

Historie

 

In 1992 werd door Flitsclub Sneek ter gelegenheid van het 20-jarig bestaan een weekeinde georganiseerd waar 40 kinderen met een ernstige hartafwijking aan mee deden. In overleg met de Hartenark van de Nederlandse Hartstichting werden de kinderen benaderd. De medische bewaking werd door verplegend personeel en specialisten van het Antonius Ziekenhuis Sneek verzorgd. De Flitskinderen en hun ouders namen ze mee het water op.

 

Het was de bedoeling om de ‘hartenkinderen’ de gelegenheid te geven kennis te maken met het jeugdzeilen. Het weekeinde bleek zo’n fantastische beleving voor deze hartpatiëntjes te zijn, dat bij het dertigjarig Flitsclub-bestaan in 2002 het hele feest is herhaald. Voor 60 kinderen ditmaal. IN 2007 en 2009 kon het evenement weer georganiseeerd worden, ditmaal ook met deelnemers vanuit de Schakel en Vaurien.

 

Ook voor de zeiljeugd is het een leuk en leerzaam weekend: zij zien dat wat zij ieder weekeinde beleven niet voor iedereen vanzelfsprekend is. Vanwege het enthousiasme van de ‘hartenkinderen’ besloot een aantal enthousiaste vrijwilligers de Stichting Hart en Zeil op te richten. Deze stichting heeft tot doel eens in drie jaar dit evenement in samenwerking met de jeugdzeilklassen te organiseren.

 

Het evenement wordt georganiseerd in samenwerking met onder andere het Antonius Ziekenhuis Sneek, de KWS (Koninklijke Watersportvereniging Sneek), de Nederlandse Hartstichting, de jeugdzeilklassen Flits, Schakel, Vaurien. Het zijn allemaal mensen die als vrijwilligers meehelpen. De Rabobank als hoofdsponsor en diverse andere sponsoren hebben geholpen dit weekend financieel mogelijk te maken.