header_verpleegkundigen6

Hart&Vaatcafé Sneek

Tijdens het Hart&Vaatcafé in het Antonius-ziekenhuis te Sneek op 1 maart jl. kwamen zo’n vijftig geïnteresseerde deelnemers af. “Naasten in Beeld” was op deze avond de eerste presentatie in Friesland. Nadat iedereen welkom was geheten door Ageeth Koffeman van Antonius gaf Ana Pérez Matos (cardiologe) tekst en uitleg over 'een hartaandoening heb je niet alleen'. Aan de hand van enkele voorbeelden uit de praktijk schetste zij bijv. hoe een 32 jarige vrouw 3 maanden na een bevalling een hartklepoperatie/vervanging moest ondergaan. Dit en andere voorbeelden werden door beamerbeelden ondersteund. De aanwezigen konden haar uitleg zeer waarderen. Medisch Maatschappelijk werker Jantine van Hartingsveldt schetste vervolgens op welke wijze deze afdeling een actieve rol vervuld naar zowel patiënt alswel hun naasten. Ook werden enige vragen beantwoord.

 

Projectleider Harteraad Wenny vd Hee kreeg voluit de gelegenheid om nog meer stil te staan bij de naasten. Ze zette uiteen dat een ingreep, of het nu een hartinfarct of om kleppenver-nieuwing ging, nogal wat betekende voor een patiënt. Maar zeker ook nogal wat impact kon hebben op de naaste zoals partner, zoon/dochter, vader/moeder, broer/zus en vriend/vriendin. Immers de angst/stress bij de patiënt “kan het mij nog een keer overkomen speelt net zo goed een rol bij de naaste.”

Bewustwording begint bij; Wees goed voor jezelf dan zorg je beter voor de ander. Met die boodschap sloot zij de presentatie af.

 

De aanwezigen konden ook vragen stellen, waar dankbaar gebruik van werd gemaakt. Ageeth Koffeman bedankt de sprekers en de aanwezigen voor hun inbreng en wenste iedereen wel thuis. Van alle presentaties kregen de mensen ook een afdruk mee om thuis nogeens na te lezen.

 

In november 2018 is het volgende hart&vaatcafé in Antonius te Sneek.

 

Bovenstaande tekst is van Henk Amperse van de Harteraad.