header_verpleegkundigen6

Hart en Zeil 2012 groot succes

In het weekend van 1 tot 3 juni vond alweer voor de vijfde keer het evenement Hart en Zeil plaats. Maarliefst 52 hartpatiëntjes, in de leeftijd van 7 tot 15 jaar, genoten van een fantastisch feestweekend. Het weekend werd geörganiseerd door de stichting Hart en Zeil in samenwerking met het Antonius Ziekenhuis Sneek (materiaal, medisch en verpleegkundige ondersteuning), de jeugdzeilklassen van de Flits, Schakel en Vaurien en de Koninklijke Watersportvereniging Sneek. Hoofdsponsor van dit evenement is Rabobank Sneek- Zuidwest Friesland

 

 

Het hele weekeinde zijn 15 verpleegkundigen van de ICU, CC en kinderafdeling van het Antonius Ziekenhuis Sneek, een cardioloog, anesthesist en kinderarts aanwezig geweest. De KWS (Koninklijke Watersportvereniging Sneek) was aanwezig met het Startschip en alle boten van de Standby en Flitsclub. Verder de ouders van de ruim 100 zeilende kinderen (Flits, Vaurien en Schakel). Er zijn continu 's nachts en overdag "slaapmoeders" en "zorgmoeders" op de boten geweest die voor het bewaken van de nachtrust van de kinderen hebben gezorgd.

 

Bekijk de foto's van Hart en Zeil 2012

 

Hart en Zeil 2012 in het kort


Het weekend ging 1 juni rond 16.00 uur in Harlingen van start. Daar werden de kinderen met een hartafwijking ingescheept op drie charterzeilschepen. Op deze schepen verbleven de kinderen het hele weekend onder de hoede van de ouders van de zeiljeugd en met medische begeleiding van de vrijwilligers van het Antonius Ziekenhuis.

 

Vanaf Harlingen voeren de boten naar Stavoren en na een overnachting aan boord meerden de schepen op zaterdagochtend aan op het Starteiland in het Sneekermeer.


De kinderen gingen een actief weekend tegemoet na een feestelijke ontvangst en kennismaking met de zeiljeugd: gezamenlijke lunch, varen in zeilboten en rubberboten, het volgen van of deelnemen aan wedstrijdjes, gezamenlijke maaltijd, een feestavond met Disco/Karaoke en op zondagmiddag een feestelijke prijsuitreiking en afscheid.


Op zondag 3 juni om 14.00 uur hebben de ouders de Hartenkinderen weer opgehaald van het Starteiland. Het was voor alle betrokkenen een fantastisch weekend.

 

 

Historie


In 1992 werd door Flitsclub Sneek ter gelegenheid van het 20-jarig bestaan een weekend georganiseerd waar veertig kinderen met een ernstige hartafwijking aan mee deden. In overleg met de Hartenark van de Nederlandse Hartstichting werden de kinderen benaderd. De medische ondersteuning werd door verplegend personeel en medisch specialisten van het Antonius Ziekenhuis Sneek verzorgd. De Flitskinderen en hun ouders namen de kinderen mee tijdens een weekend op het Sneekermeer, de actie rondom het jeugdwedstrijdzeilen en het feest erom heen.


Dit weekend bleek zo’n fantastische beleving voor de hartpatiëntjes te zijn, dat een herhaling hiervan in 2002, 2007 en 2009 gerealiseerd werd en in 2006 de organisatie ondergebracht werd in de Stichting Hart en Zeil.