header_verpleegkundigen6

Eerste geslaagde inzet Fryslân Hartveilig

Een week na de start van de pilot in de zuidwesthoek van Fryslân waarbij in het geval van een reanimatie naast de ambulance ook goed opgeleide vrijwilligers worden gealarmeerd, is er maandag daadwerkelijk een inzet geweest.


Even voor negen uur kwam er een melding binnen bij de Meldkamer Ambulance dat er in Stavoren sprake was van een reanimatiesituatie in een woning. Nadat de ambulances gealarmeerd waren, werd er door de centralist van de Meldkamer Ambulance via Burgernet een alarmering uitgezet naar de dichtstbijzijnde vrijwilligers.

 

Aan deze oproep is door drie vrijwilligers gehoor gegeven. Zij zijn met een Automatische Externe Defibrillator (AED) naar het betreffende adres gegaan en zijn daar verder gegaan met de reanimatie die door de echtgenote reeds was opgestart. De AED is daarbij ook ingezet. Na aankomst van de ambulance is de reanimatie voortgezet, waarna de patiënt naar het Antonius Ziekenhuis in Sneek is vervoerd.


Zoals het nu lijkt is er sprake van een geslaagde reanimatie. De familie van het slachtoffer was zeer te spreken over het optreden van de hulpverleners.