header_verpleegkundigen6

Boeiende thema-avond "motiveren kun je leren"

"Motiveren kun je leren". Dat was het thema van de lezing die woensdag 27 februari in Ysbrechtum werd gehouden. In dorpshuis "It Nije Formidden" luisterden bijna 150 belangstellenden naar Pauline Dekker en Wanda de Kanter, beiden longarts in het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk en schrijvers van de boeken "Stoppen met roken" en "Motiveren kun je leren".

 

In een boeiende lezing gingen beiden in op de motiverende gespreksvoering, een bewezen effectieve methode om anderen aan te zetten tot gedragsverandering. Beide longartsen kwamen met de gesprekstechniek in aanraking door hun werk, waarin 80 procent van hun werk bestaat uit aan roken gerelateerde aandoeningen. Uit frustratie over wat mensen zich aandoen door te roken deden ze in hun spreekkamer erg hun best om patiënten te laten stoppen met roken. De goedbedoelde adviezen kwamen echter veelal niet aan. Tot ze met de motiverende gespreksvoering in aanraking kwamen.

 

In anderhalf uur gaven Pauline Dekker en Wanda de Kanter inzicht in feiten rondom roken en lieten ze met rollenspellen zien hoe een gesprek wel en niet moet. Hierin was ook een taak weggelegd voor cardioloog Toon Oomen en Hendina de Jong, hoofd afdeling Longgeneeskunde. Zij brachten, met de nodige tips door de spreeksters, de motiverende gespreksvoering op het podium in de praktijk.

 

De thema-avond werd georganiseerd door de afdelingen cardiologie en longgeneeskunde en was bedoeld voor huisartsen, doktersassistenten en praktijkondersteuners in Friesland en de Noordoostpolder en voor medisch specialisten en medewerkers van de afdelingen Cardiologie en Longgeneeskunde.

 

Toon Oomen, Wanda de Kanter en Hendina de Jong (met rode pruik)