header_verpleegkundigen6

Antonius loopt voorop met MRI van het hart

Om een beeld te krijgen van de pompfunctie van het hart en de werking van de hartkleppen, maken cardiologen gebruik van echo. Er is nu een nieuwe methode bijgekomen: de MRI-scan van het hart.

 

“MRI maakt het verschil tussen gezond en ziek hartspierweefsel haarscherp zichtbaar. We zien niet alleen dát het hart niet goed functioneert, maar ook de oorzaak ervan. Daardoor kunnen we veel gerichter behandelen”, verklaart Maarten Joosten, cardioloog en MRI-specialist van het Antonius Ziekenhuis.

 

Bij MRI (Magnetic Resonance Imaging) wordt gebruik gemaakt van een sterk magneetveld rondom de patiënt. Hiermee kan de juiste plek in het lichaam worden geselecteerd en worden er doorsneden van het hart gemaakt, vergelijkbaar met plakjes van een cake. Door een heleboel plakjes te maken, krijgt de specialist een goed beeld van de hartfunctie en eventuele aandoeningen.

 

 

“Een echo heeft als nadeel dat je tussen de ribben door moet kijken om een goed beeld van het hart te krijgen. Ook grote longen en veel vet kunnen het zicht beperken. MRI heeft die nadelen niet en het is bovendien een zeer veilig onderzoek.”

 

Diagnose

 

Volgens Joosten komt niet iedere hartpatiënt in aanmerkingen voor MRI. “Zo’n scan is met name bedoeld voor patiënten bij wie de diagnose niet meteen helder is. Soms heeft iemand de symptomen van een hartinfarct, maar zijn de bloedvaten niet verstopt. Met behulp van een MRI-scan kunnen we aantonen of er echt sprake is van een hartinfarct, een ‘schampschot’ of een ontstoken hartspier. Soms kunnen we de patiënt zelfs een hartkatheterisatie besparen.” MRI geeft ook veel informatie over de conditie van het hartspierweefsel. “Daardoor kunnen we beter inschatten of een operatie zinvol is”, licht Joosten toe.

 

Cardioloog Maarten Joosten

 

De MRI-scanner blijkt eveneens een prima instrument om genetische hartafwijkingen aan te tonen. Enkele jaren geleden moesten inwoners van Friesland – bij wie zo’n afwijking relatief vaak voorkomt – daarvoor nog naar Amsterdam. “Sinds 2011 kunnen we deze groep in een vertrouwde omgeving onderzoeken.”

 

Samenwerking

 

Een MRI-scan van het hart duurt circa drie kwartier. De patiënt neemt plaats op een onderzoekstafel, die door de laborant in de tunnel van het MRI-apparaat wordt geschoven. Via een microfoon en luidsprekers staat de laborant voortdurend in contact met de patiënt. In de meeste gevallen worden de beelden ter plekke beoordeeld door een cardioloog én radioloog.

 

“Maarten Joosten concentreert zich op het hart, terwijl ik behalve het hart ook de omliggende weefsels bestudeer”, verduidelijkt Simon Konijnendijk, radioloog in het Antonius Ziekenhuis. “Door de beelden samen te beoordelen komen we tot een goed afgewogen en complete diagnose.” Volgens cardioloog Joosten verloopt de samenwerking met de afdeling Radiologie uiterst plezierig. “Alle betrokkenen – van secretaresses en laboranten tot radioloog Konijnendijk – zijn zeer gemotiveerd om zich hiervoor in te zetten. Een MRI-scan van het hart is echt teamwerk.”

 

Goed nieuws

 

Hoewel MRI-scans van het hart in steeds meer ziekenhuizen worden aangeboden neemt het Antonius Ziekenhuis een bijzondere positie in. Als een van de weinige cardiologen in het land was Joosten in 2010 een jaar lang te gast in het VU medisch centrum.

 

In die periode heeft hij zich gespecialiseerd in het maken en beoordelen van MRI-scans van het hart. “Het Antonius Ziekenhuis was er dus niet alleen vroeg bij, er is ook geïnvesteerd in kennis en ervaring. Onze patiënten zijn dus verzekerd van hoogwaardig MRI-onderzoek dichtbij huis”, concluderen Joosten en Konijnendijk.

 

Dit artikel is verschenen in het Sneeker Nieuwsblad op 13 maart 2013

Overige onderwerpen