header_verpleegkundigen6

31 oktober Antonius College over erfelijkheid en hartziekten

Zo af en toe schrik je van een krantenbericht over een jonge sporter die plotseling overlijdt tijdens een wedstrijd. Bijna altijd gaat het dan om iemand die lijdt aan een erfelijke hartziekte. En iedereen kent ze wel: grote gezinnen waarvan de een na de ander zich met hartklachten in het ziekenhuis moet melden. Ook hier is erfelijkheid in het spel. Gelukkig krijgen we steeds meer zicht op de rol van erfelijkheid en de risico’s op bepaalde ziekten. Met deze risico’s in beeld is er meer mogelijk om ziekten te voorkomen en mensen op tijd te controleren en te adviseren. Op donderdag 31 oktober aanstaande wordt er in het Antonius Ziekenhuis in Sneek een lezing gehouden over erfelijkheid en hartziekten.

 

Dr. Peter van Tintelen, klinisch geneticus in het Universitair Medisch Centrum Groningen, vertelt in begrijpelijke taal over erfelijkheid en hoe wetenschappers er steeds beter in slagen om zicht te krijgen op welke aandoeningen erfelijk zijn en welk gen verantwoordelijk is voor bepaalde ziektebeelden. Ook zal er worden besproken of het klopt dat erfelijke hartziekten in Friesland vaker voorkomen. Dr. Paul van Haelst, cardioloog in het Antonius Ziekenhuis in Sneek en Emmeloord, vertelt over erfelijke hartziekten zoals hartfalen en ritmestoornissen. Ook vertelt hij wat er gebeurt als bij een patiënt een erfelijke aandoening wordt geconstateerd. Zo nodig worden dan ook familieleden onderzocht. “Dit kan voor hen verstrekkende gevolgen hebben. Indien ze geen drager zijn, betekent dit dat ze geen verdere behandeling of controles door een cardioloog meer nodig hebben. Is iemand wel drager van een erfelijke aanleg dan kan vaak preventief gehandeld worden door bijvoorbeeld leefregels te adviseren, medicijnen te geven of een speciaal soort pacemaker te plaatsen. Ook kan het zijn dat met regelmatige controles van het hart een ziektebeloop gecontroleerd wordt.” 

 

Het Antonius Ziekenhuis heeft – als eerste niet academisch ziekenhuis in Nederland- ruim 5 jaar ervaring met een speciale erfelijkheidspoli voor hartziekten. “We krijgen steeds meer zicht op erfelijkheid en de risico’s die er zijn. Hierdoor kun je mensen doelgericht begeleiden en ziekten voorkomen,” aldus Paul van Haelst. 

 

Het Antonius College is voor iedereen toegankelijk. Wij vragen u wel om u van te voren aan te melden via www.mijnantonius.nl of telefonisch via 0515 48 88 88. Aanmelden kan tot uiterlijk 24 oktober, of totdat het maximale aantal toehoorders is bereikt.