header_verpleegkundigen6

Hartbewaking

Op de afdeling Hartbewaking (CCU) worden patiënten met een acuut hartprobleem behandeld die bewaking en intensieve verpleging nodig hebben. Het kan onder andere gaan om mensen met pijn op de borst of een (dreigend) hartinfarct, een hartritmestoornis, hartfalen en ontstekingen van het hart.

 

 

De patiënt wordt bij opname aangesloten op speciale bewakingsapparatuur. Daarmee worden diverse vitale functies, zoals het hartritme, bloeddruk, ademhaling en de zuurstofvoorziening in het bloed doorlopend bewaakt. Tijdens het verblijf op de afdeling wordt regelmatig een hartfilmpje gemaakt en bloed afgenomen. Ook kunnen diverse andere onderzoeken, zoals een echo van het hart of een röntgenfoto noodzakelijk zijn.

 

De hartbewaking bestaat uit zes éénpersoonskamers, ieder met een eigen bewakingsmonitor naast het bed. Daarnaast is centrale bewaking via monitoren op een desk in het midden van de afdeling. Op de afdeling werken zes cardiologen en uitsluitend verpleegkundigen die een aanvullende opleiding hebben gedaan. Naast de bewaking zijn deze verpleegkundigen ook verantwoordelijk voor de zorg op de Eerste Hart Hulp.

 

 

Gemiddeld genomen ligt men niet zo lang op de hartbewaking. Vaak kan de patient, bijvoorbeeld na gunstige bloeduitslagen, met een gerust hart overgeplaatst worden naar de afdeling cardiologie. Daar wordt zo nodig aanvullend onderzoek gedaan. 

 

Bewaking op afstand (telemetrie)

 

Bij overplaatsing van de hartbewaking naar de verpleegafdeling kan het nodig zijn om het hartritme nog een poosje te observeren. Dit is mogelijk met bewaking op afstand, wat we ook wel telemetrie noemen. Een reden hiervoor kan zijn het observeren van een ritmestoornis, maar bijvoorbeeld ook om de invloed van medicatie op het hartritme of de werking van een pacemaker te beoordelen.

 

Voor de bewaking krijgt de patiënt vijf elektroden op de borst die zijn verbonden met een zender. Deze zender werkt op batterijen en stuurt zijn gegevens draadloos naar een monitor op de hartbewaking. De patiënt kan zich op deze manier dan ook vrij bewegen op de afdeling. Het hartritme wordt door verpleegkundigen van de hartbewaking in de gaten gehouden.

 

 

Bezoektijden

 

Om de patiënten de nodige rust te kunnen bieden gelden er op de afdeling afwijkende bezoektijden waar een ieder wordt verzocht zich aan te houden. In overleg met de verpleegkundige zijn natuurlijk altijd uitzonderingen mogelijk.

 

11:00 tot 11:30 uur

16:00 tot 16:45 uur

19:00 tot 20:00 uur

 

Teveel bezoek kan voor de patiënt belastend zijn. Om overbelasting te voorkomen mogen er daarom niet meer dan twee personen tegelijk op bezoek.

 

Contact


De afdeling is telefonisch bereikbaar via het nummer 0515-488780