header_verpleegkundigen4

Tilt table test (HUTT)

Als iemand last heeft van plotselinge wegrakingen of neiging tot wegraken zal de cardioloog graag willen weten waardoor die wegraking veroorzaakt wordt. Een manier om hierachter te komen is om een wegraking uit te lokken. Dit gebeurt door middel van de Tilt Table Test.

 

Met het onderzoek wordt onderzocht hoe de bloeddruk reageert in verschillende situaties. De bloeddruk wordt geregeld door een deel van het zenuwstelsel, het zogeheten autonome zenuwstelsel. Het autonome zenuwstelsel registreert de behoefte in het lichaam en past de bloeddruk en de hartslag hierop aan. Wanneer dit niet goed werkt kan de bloeddruk juist opeens dalen, wat tot duizeligheid en zelfs wegrakingen kan leiden.

 

Het onderzoek

 

De patiënt neemt plaats op een onderzoeksbank en wordt aangesloten op een hartmonitor en een automatische bloeddrukmeter. Vervolgens wordt de bank gedraaid in een schuine stand (60°), met daarbij het hoofd naar boven. Zo blijft de patiënt ongeveer 45 minuten staan, waarbij de hartslag en de bloeddruk continue in de gaten worden gehouden. Het onderzoek moet in een zo rustig mogelijke sfeer plaatsvinden. Het licht wordt dan ook gedimd en er wordt weinig gesproken.

 

De onderzoekstafel in gekantelde positie

 

Wanneer er na 45 minuten nog geen wegraking is geweest kan de patiënt wat nitroglycerinespray onder de tong krijgen. Dit zorgt ervoor dat de bloedvaten wat wijder worden. Het onderzoek duurt ongeveer een uur, bij een wegraking kan dit wat uitlopen.