header_verpleegkundigen4

Slokdarm echocardiografie (TEE)

Wanneer een gewone echo te weinig informatie oplevert kan een echo via de slokdarm noodzakelijk zijn. Dit onderzoek levert betere beelden op doordat er geen longweefsel tussen de zender/ontvanger en het hart zit. Doordat de slokdarm direct tegen het hart ligt kunnen bovendien de dieper gelegen gedeelten van het hart, die met een echo vanaf de buitenkant niet altijd zichtbaar zijn, in beeld worden gebracht.

 

Een slokdarmecho wordt vaak gemaakt bij ernstige hartklepafwijkingen, bij jonge mensen met een onbegrepen herseninfarct en bij patiënten die verdacht worden van een infectie aan een hartklep.

 

Het onderzoek

 

Voor het onderzoek verdooft een hartfunctielaborant de keel van de patiënt met een spray. Terwijl de patiënt slikt brengt de cardioloog voorzichtig een flexibele slang in de slokdarm. Deze echoscoop heeft ongeveer een dikte van één centimeter. Wanneer de scoop in de slokdarm is gebracht maakt de cardioloog echo-opnames, waarbij hij de scoop in verschillende posities kan draaien. Dit kan een kriebelend gevoel veroorzaken. Omdat de ademweg vrij blijft kan de patiënt gewoon blijven ademen.