header_verpleegkundigen4

MRI-scan

Magnetic Resonance Imaging (MRI) is een onderzoeksmethode waarbij van buitenaf afbeeldingen van het inwendige van de mens kunnen worden gemaakt. Bij het onderzoek wordt gebruik gemaakt van elektromagnetische straling en radiogolven. Een magnetisch veld laat kleine deeltjes in de weefsels trillen, waarna met behulp van de radiogolven afbeeldingen van het te onderzoeken gebied worden gemaakt. Net als bij een CT-scan gaat het om doorsneden van het lichaam.

 

 

Magnetische straling is niet schadelijk voor het lichaam. Patiënten met een ICD of een Pacemaker kunnen over het algemeen geen MRI-scan ondergaan, doordat het magnetische veld de apparatuur kan beschadigen. De ontwikkelingen op het gebied van ICD's en Pacemakers gaan echter snel; de nieuwste generatie kan zonder probleem binnen een MRI-scanner worden gebruikt.

 

In de buurt van de scanner mogen vanwege het magnetische veld verder geen metalen of magnetische voorwerpen komen. Metalen voorwerpen in het lichaam moeten dan ook vooraf aan de arts worden gemeld.

 

Het onderzoek

 

De patiënt neemt plaats op een onderzoekstafel die in een smalle tunnel wordt geschoven. De uiteinden van de tunnel zijn open. Het apparaat maakt een hard tikkend geluid. De patiënt krijgt daarom een koptelefoon op om naar muziek en de benodigde aanwijzingen te kunnen luisteren. Tijdens het maken van de opnames is het van belang dat de patiënt zo stil mogelijk ligt. Soms kan het nodig zijn om contrastvloeistof toe te dienen om bloedvaten, organen en weefsels beter zichtbaar te maken. Dit gebeurt via een waaknaald in een arm. Wanneer een patiënt last heeft van claustrofobie is het belangrijk om dit voor het onderzoek te melden. 

 

Het onderzoek duurt ongeveer een uur.