header_verpleegkundigen4

Holter (24/48-uurs ECG)

Met een Holteronderzoek kan het hartritme over langere tijd (24 of 48 uur) worden geregistreerd. Hiermee kan meer duidelijkheid verkregen worden over het bestaan van hartritmestoornissen en de eventuele relatie met aanwezige klachten zoals hartkloppingen of duizeligheid. Ook kan de cardioloog nagaan of een behandeling aanslaat en inzicht krijgen in mogelijk zuurstoftekort in de hartspier.

 

Het onderzoek.

 

Voor het onderzoek worden op de borst plakkers met elektroden bevestigd. Deze elektroden zijn met kabeltjes verbonden aan een kastje en registreren de elektrische signalen van het hart. Het kastje wordt aan een riem om de hals gehangen. Daarna is het de bedoeling dat de patiënt zoveel mogelijk het normale activiteitenpatroon aanhoudt. Ook zwaardere inspanningen als sport zijn daarbij geen probleem.

 

De apparatuur, de elektroden en het bijbehorende dagboek 

 

Om de relatie tussen activiteit en het ritme na te kunnen gaan wordt de patiënt gevraagd om een dagboek bij te houden. Daarin moeten de bezigheden, maar ook eventuele klachten en de bijbehorende tijdstippen zo nauwkeurig mogelijk worden genoteerd. Op het kastje zit ook een knop waarop de patiënt bij duidelijke klachten kan drukken. Zo kan de cardioloog precies zien hoe het hartritme op dat moment is.

 

Afhankelijk van het onderzoek kan de patiënt de plakkers na 24 of 48 uur verwijderen en de recorder inleveren. De geregistreerde gegevens worden vervolgens uitgelezen en op papier gezet.