header_verpleegkundigen4

Hartkatheterisatie

Een hartkatheterisatie is een onderzoek naar de kransslagaderen, de holten van het hart en de aorta. Het onderzoek vindt plaats met dunne slangetjes, de zogenoemde katheters. Hiermee kunnen vernauwingen in de kransslagaderen worden opgespoord, maar ook kan de pompfunctie van het hart en het functioneren van de hartkleppen in beeld worden gebracht.

 

Bij een gewone hartkatheterisatie wordt gebruik gemaakt van holle katheters. Hierdoor kan zowel medicatie als contrastvloeistof worden toegediend. Ook kan de bloeddruk in het hart worden gemeten. Naast holle katheters bestaan er elektrodenkatheters. Deze worden voor elektrofysiologisch onderzoek en ablatie gebruikt.

 

Het onderzoek

 

Een hartkatheterisatie wordt uitgevoerd in een speciale ruimte, de hartkatheterisatiekamer. De patiënt ligt op een onderzoekstafel. Na plaatselijke verdoving wordt één van de bloedvaten in de lies aangesprikt en wordt de katheter in de richting van het hart geschoven. Soms vindt de ingreep via de bovenarm of de pols plaats. Als de katheter op de juiste plaats ligt spuit de arts contrastvloeistof in, waarbij tegelijkertijd met röntgenapparatuur een opname wordt gemaakt. Deze beelden worden op film vastgelegd en kunnen tijdens en na het onderzoek worden bekeken.

 

Om de kransslagaders allemaal goed in beeld te krijgen zal de cardioloog de procedure een aantal keer herhalen, waarbij er vanuit verschillende posities opnamen worden gemaakt. Naast deze vorm van onderzoek, die coronairangiografie wordt genoemd, kan de cardioloog ook metingen doen van de bloeddruk.

 

Na afloop van het onderzoek

 

Na het onderzoek wordt de insteekplaats ongeveer tien minuten stevig dichtgedrukt, waarna een drukverband wordt aangelegd. Dit verband moet vier uur blijven zitten. In totaal heeft de patiënt bij onderzoek via de lies zes uur bedrust. Om de contrastvloeistof snel uit te plassen moet de patiënt na een hartkatheterisatie veel drinken.

 

Soms wordt in plaats van drukverband gebruik gemaakt van een Angio-Seal. Dit is een speciaal plugje dat de ader of slagader afsluit. Het plugje is gemaakt van biologisch materiaal en lost binnen drie maanden vanzelf op. De patiënt krijgt een speciaal kaartje mee dat aanwijzingen bevat voor artsen. Na drie maanden kan dit kaartje worden weggedaan.

 

Om de druk op de lies zo laag mogelijk te houden wordt geadviseerd de eerste 48 uur niet te zware arbeid te verrichten, niet te zwaar te tillen en rustig aan te doen met traplopen. Ook fietsen en zelf autorijden is in die periode niet toegestaan.

 

Hartkatheterisatie