header_verpleegkundigen4

Echocardiografie

Echocardiografie is een onderzoek waarbij gebruik wordt gemaakt van ultrasone geluidsgolven om het hart in beeld te brengen. Deze geluidsgolven, die voor een mens niet hoorbaar zijn, worden door de weefsels in het lichaam weerkaatst en vervolgens door een computer omgezet in bewegende beelden.

 

Het onderzoek verschaft de cardioloog een schat aan informatie over de functie van het hart. Zo kunnen de vorm en de beweging van de hartspier, de boezems en de kamers worden beoordeeld, bijvoorbeeld om de plaats en de grootte van een hartinfarct te bepalen. Ook kan worden gekeken naar het functioneren van de hartkleppen.

 

 

Doppleronderzoek

 

Een gewone echo geeft geen informatie over de stroomsnelheid en de stroomrichting van het bloed. Om deze in beeld te brengen wordt dan ook gebruik gemaakt van een speciale meetmethode: de dopplertechniek. Hierbij worden de geluidsgolven weerkaatst door de rode bloedlichaampjes in het bloed. Afhankelijk van de stroomsnelheid en richting van het bloed wordt er een hoger of lager geluid weergegeven. Bij dopperonderzoek worden deze tonen omgezet in kleuren die in het echobeeld zichtbaar zijn.

 

 

Het onderzoek

 

De patiënt wordt gevraagd om het bovenlichaam te ontkleden en te gaan liggen op een onderzoeksbank. Op de borst wordt wat gel aangebracht om de geluidsgolven beter te kunnen geleiden. Vervolgens plaatst de laborant een zender, die daarnaast ook dienst doet als ontvanger, op de borstkas en beweegt die in diverse richtingen. Meestal zijn daarbij ook veranderingen in de houding van de patiënt noodzakelijk. Op die manier kan het hart vanaf verschillende kanten in beeld worden gebracht.

 

Echografie is niet pijnlijk en onschadelijk voor de weefsels en het lichaam. Het onderzoek duurt ongeveer twintig minuten.