header_verpleegkundigen4

CT-scan

Een CT-scan is een apparaat dat met behulp van röntgenstraling afbeeldingen in dwarsdoorsneden van het lichaam maakt. Een smalle bundel röntgenstraling draait om het af te beelden gebied, waarbij tegelijkertijd de doorgelaten straling wordt gemeten. Tijdens het onderzoek schuift de onderzoekstafel door de scanner.

 

Bij een CT-scan van het hart wordt contrastvloeistof gebruikt om de kransslagaderen in beeld te brengen. Hiermee kunnen afwijkingen worden opgespoord die met een normale röntgenfoto of een hartkatheterisatie niet te zien zijn. Naast de kransslagaderen kunnen ook omliggende structuren, zoals de hartkleppen en de hartspier, in beeld worden gebracht. Een CT-scan van het hart wordt slechts bij een specifieke groep patiënten gedaan, om uit te sluiten dat er sprake is van slagaderverkalking.

 

 

Het onderzoek

 

Voorafgaand aan het onderzoek krijgt de patiënt uitleg en wordt een ECG (hartfilmpje) gemaakt om het hartritme te bepalen. Ook wordt instructie gegeven in het stilhouden van de ademhaling tijdens het daadwerkelijke onderzoek en wordt door de laborant een infuusnaaldje ingebracht.

 

Tijdens het onderzoek ligt de patiënt op een onderzoekstafel, aangesloten op een monitor om het hartritme tijdens het onderzoek in de gaten te houden. Ook wordt een band om de bovenarm gelegd om de bloeddruk te meten. Voor het onderzoek zelf schuift de tafel door de ronde opening van de CT-scan, die een lengte heeft van 50 centimeter. Voor het onderzoek ligt alleen de borstkas in het apparaat.

 

Om goede afbeeldingen te maken is het van belang dat de hartslag tussen de 50 en 60 slagen per minuut ligt. Is het ritme te hoog, dan wordt via het infuus een medicijn toegediend om de hartslag te verlagen. Ook krijgt de patiënt wat nitrospray onder de tong om de bloedvaten in het hart beter af te kunnen beelden. Voor het zichtbaar maken van de bloedvaten krijgt de patiënt via het infuus contrastvloeistof toegediend. Na het onderzoek worden de bloeddruk en de hartslag weer gecontroleerd. De patiënt mag na een half uur de afdeling weer verlaten.

Folders