header_verpleegkundigen4

Bloeddrukmeting (24 uur)

Om een beter inzicht in de bloeddruk van een patiënt te krijgen kan de cardioloog besluiten om de bloeddruk over een langere periode te meten. Dat kan door middel van een 24-uurs bloeddrukmeting. De bloeddruk wordt hierbij gedurende een etmaal een aantal maal per uur automatisch geregistreerd. Op deze manier kan worden bekeken bij welke activiteiten of na welke medicijnen de bloeddruk te hoog of te laag is geweest.

 

Het onderzoek

 

De patiënt krijgt op de polikliniek een bloeddrukband om de arm. Deze wordt verbonden met een klein apparaatje, dat de patiënt een etmaal bij zich draagt. Overdag wordt de bloeddruk hiermee elk half uur gemeten, 's nachts vindt eenmaal per uur een meting plaats. Na de nodige uitleg kan de patiënt naar huis, waarna het de bedoeling is dat het normale activiteitenpatroon wordt aangehouden. Alleen sporten is hierbij niet mogelijk. Het is belangrijk om gedurende het onderzoek een dagboek bij te houden, waarin elke activiteit en elk ingenomen medicijn wordt genoteerd.

 

Na een etmaal komt de patiënt terug op de polikliniek en worden de manchet en het kastje verwijderd. De registratie wordt vervolgens uitgeprint en door een cardioloog beoordeeld.

 

Overige onderwerpen