header_verpleegkundigen4

Ajmalinetest

De Ajmalinetest is een onderzoek om te kijken of een patiënt het Brugada syndroom heeft. Dit is een erfelijke aandoening waarbij de elektrische activiteit van het hart verstoord is. Hierbij is een licht verhoogd risico op hartritmestoornissen die tot plotselinge hartdood kunnen leiden. Er zijn diverse redenen voor de test:

 

  • De patiënt heeft onlangs een wegraking of hartstilstand gehad.
  • Iemand uit de familie is plotseling zonder duidelijke reden op jonge leeftijd overleden.
  • Er is een hartfilmpje (ECG) gemaakt waarbij afwijkingen zijn gevonden.  

 

Het onderzoek wordt uitgevoerd door een cardioloog samen met een gespecialiseerd verpleegkundige.

 

Het onderzoek

 

De Ajmalinetest vindt plaats op de afdeling hartbewaking. De patiënt neemt met ontbloot bovenlijf plaats op bed. De verpleegkundige plakt verschillende plakkers op het bovenlijf die zijn verbonden met een bewakingsmonitor. Ook wordt elke twee minuten een hartfilmpje gemaakt. De patiënt krijgt een infuusnaald in de arm, waardoor de cardioloog iedere minuut het medicijn Ajmaline toedient. De hoeveelheid Ajmaline wordt aan de hand van het gewicht berekend. De patiënt krijgt een bloeddrukband om de arm, waarmee de bloeddruk iedere twee minuten automatisch gemeten wordt.

 

Tijdens het hele onderzoek ligt de patiënt op zijn rug. De Ajmalinetest zelf neemt ongeveer vijftien minuten in beslag. Met de voorbereidingen en de nazorg erbij duurt het onderzoek een uur tot anderhalf uur. De cardioloog kan naderhand meteen de uitslag vertellen.