header_verpleegkundigen4

Cardioversie

Cardioversie is de behandeling van een onregelmatig hartritme door middel van een kleine stroomstoot. Deze behandeling wordt veelal gedaan wanneer de ritmestoornis niet of onvoldoende op medicatie reageert. Op die manier kan in de meeste gevallen het normale hartritme worden hersteld.

 

De behandeling

 

Ter voorbereiding voor een cardioversie wordt een dag voor de cardioversie op de afdeling hartbewaking bloed afgenomen. De patiënt wordt vervolgens in de loop van de dag door een verpleegkundige gebeld om te vertellen of de bloedwaarden goed genoeg zijn om de behandeling de volgende dag uit te voeren.

 

Op de dag van de behandeling komt de patiënt nuchter op de afdeling. Een verpleegkundige meet de bloeddruk en sluit de patiënt aan op een hartritmemonitor. Ook krijgt de patiënt een infuus. Soms wordt nogmaals bloed afgenomen. Als alles in gereedheid is gebracht dient de anesthesist via het infuus een roesje toe. Wanneer de patiënt diep in slaap is wordt een stroomstoot toegediend. Indien het hartritme niet meteen herstelt zijn soms meerdere stroomstoten nodig. De patiënt merkt hier niets van.

 

De cardioversie. Te zien zijn een cardioloog, een anesthesist en een verpleegkundige.

 

De ingreep zelf duurt slechts enkele minuten. Naderhand wordt de patiënt nog een uur bewaakt en na drie uur mag hij naar huis. Omdat de cardioversie onder algehele narcose is uitgevoerd mag de patiënt tot de volgende dag niet zelf autorijden. 

Overige onderwerpen