header_verpleegkundigen4

Hartklepoperatie

Wanneer een afwijking aan een klep niet (meer) afdoende met medicatie of een ballondilatatie kan worden behandeld, kan een operatie nodig zijn. Bij een dergelijke openhartoperatie zijn er twee behandelmogelijkheden: de klep kan worden gerepareerd of vervangen. De eerste methode heet een hartklepplastiek en is vooral mogelijk bij de mitralisklep en de tricuspidalisklep. Het vervangen van een klep gebeurt vooral bij de aortaklep.

 

Soorten kunstkleppen

 

Er zijn twee soorten kunstkleppen: mechanische en biologische kunstkleppen. De keuze voor het soort klep hangt onder andere af van de chirurgische mogelijkheden, de leeftijd en de leefstijl.

 

Mechanische kunstkleppen

Deze kleppen zijn gemaakt van duurzaam materiaal en gaan in principe levenslang mee. De patiënt moet wel levenslang bloedverdunnende medicijnen gebruiken, wat de kans op problemen met de bloedstolling vergroot. Sommige kleppen kunnen een hoorbaar tikkend geluid maken.

 

Biologische kunstkleppen

Deze kleppen zijn gemaakt van weefsels van een rund of een varken. Soms wordt een menselijke donorklep gebruikt. Een groot voordeel van een biologische klep is dat er minder kans is op het vormen van stolsels. Levenslang gebruik van bloedverdunnende medicijnen is daarom niet nodig. Deze kleppen zijn wel aan slijtage onderhevig en hebben daardoor een beperkte levensduur (15 tot 20 jaar).

 

De operatie

 

Om bij het hart te komen zaagt de chirurg het borstbeen van de patiënt in het verlengde open, waarna hij de ribben aan de kant kan duwen. De operatie vindt plaats op een stilgelegd hart. Hierbij worden de grote bloedvaten aangesloten op een hart-longmachine, die de bloedcirculatie en de functie van de longen tijdens de ingreep overneemt.

 

Afhankelijk van de plaats van de klep opent de chirurg de aorta (als het gaat om reparatie of vervanging van de aortaklep) of een andere plaats in het hart. Bij vervanging wordt de klep eerst geheel of gedeeltelijk verwijderd, inclusief verkalkingen in de klepring. Daarna wordt de nieuwe klep op de plaats van de oude vastgehecht. Na de operatie wordt het hart weer op gang gebracht en de hart-longmachine afgekoppeld.

 

Na de operatie

 

Een hartklepoperatie duurt drie tot vijf uur. Om overtollig vocht af te voeren worden tijdens de operatie een aantal slangetjes in het operatiegebied gelegd. Hierna wordt het borstbeen met metaaldraad gehecht. Na de ingreep gaat de patiënt naar de intensive care, waar hij meestal een dag verblijft. Daarna begint de revalidatie op een verpleegafdeling onder begeleiding van verpleegkundigen en een fysiotherapeut. Afhankelijk van het herstel wordt de patiënt na anderhalf tot twee weken uit het ziekenhuis ontslagen.

 

Om het het herstel na de operatie te bevorderen biedt het Antonius Ziekenhuis na ontslag poliklinisch 'hartrevalidatie' aan. Tijdens dit programma is aandacht voor het verbeteren van de conditie, voorlichting en verwerking door middel van verschillende deelprogramma's.  Lees meer over hartrevalidatie of bekijk de folder.