header_secretaresses4

Roken

De rook in sigaretten bevat stoffen die slecht zijn voor hart en bloedvaten. De belangrijkste daarvan zijn nicotine en koolmonoxide. Nicotine beschadigt de wand van de bloedvaten, waardoor slagaderverkalking kan ontstaan. Het verhoogt de bloeddruk en vermindert de werking van bloeddrukverlagende medicijnen, waardoor beschadigingen kunnen verergeren. Ook wordt de hartslag sneller. Dit vergroot de kans op zuurstoftekort in de hartspier of een hartritmestoornis.

 

Koolmonoxide hecht zich veel gemakkelijker aan het hemoglobine in de rode bloedcellen dan zuurstof, waardoor er minder zuurstof kan worden vervoerd. Het lichaam reageert hierop met het aanmaken van extra rode bloedcellen om de zuurstofvoorziening op peil te houden. Door beschadiging aan de vaatwand en de ontstekingsreactie die daarop volgt komen er meer witte bloedcellen en eitwitten in het bloed. Dit zorgt ervoor dat het bloed stroperiger wordt. De kans op een afsluiting van een bloedvat neemt hierdoor toe. Roken vermindert verder het gehalte aan HDL in het bloed.

 

Rokers hebben twee tot vijf keer zoveel kans op een hartziekte. Stoppen met roken heeft dan ook veel voordelen. Zo is de kans een hartinfarct na één jaar al de helft lager en de kans op overlijden op dat moment veertig procent kleiner. Het herstel na hartproblemen verloopt sneller en de kans op complicaties bij operaties wordt kleiner. Meer over stoppen met roken vindt u onder andere op de website van STIVORO.