header_secretaresses4

Soorten diabetes

Er zijn verschillende soorten diabetes. De belangrijkste soorten zijn diabetes type 1, type 2 en zwangerschapsdiabetes.

 

Diabetes type 1

Bij deze vorm maakt de alvleesklier helemaal geen insuline meer aan. De ziekte wordt veroorzaakt door het eigen afweersysteem. Waar dit systeem normaal gesproken alleen schadelijke cellen bestrijdt, vernietigt het nu de cellen die insuline aanmaken. De oorzaak hiervan is nog niet bekend en ook een genezende behandeling is nog niet voorhanden. Patiënten met type 1 moeten een aantal maal per dag insuline spuiten.

 

 

Diabetes type 2

Bij mensen met diabetes type 2 is er nog wel aanmaak van insuline, maar is er te weinig insuline voor het lichaam. Daarbij reageert het lichaam onvoldoende op de aanwezige insuline. Ook hier zijn alle oorzaken voor de ziekte nog onvoldoende bekend. De patiënt krijgt medicatie, maar omdat factoren als overgewicht en een gebrek aan beweging ook een rol spelen de nodige adviezen op dat vlak. Wanneer het lichaam onvoldoende reageert op gewone medicijnen kan het zijn dat een patiënt hiernaast alsnog insuline moet gaan injecteren.

 

Zwangerschapsdiabetes

Door hormonen die tijdens de zwangerschap worden aangemaakt is het lichaam minder gevoelig voor de insuline in het lichaam. Om dit op te vangen reageert het lichaam normaal gesproken met de tijdelijke aanmaak van meer insuline. Bij één op de twintig vrouwen is dit echter niet het geval. Veelal is voor de behandeling een aanpassing van het voedingspatroon voldoende, soms moet daarnaast ook insuline worden gebruikt.