header_pacemakertechnici5

Endocarditis

Endocarditis is een ontsteking van de binnenbekleding van het hart (het endocard) en de kleppen. De ziekte wordt veroorzaakt door bacterieën die meestal vanuit een infectiehaard elders in het lichaam komen. De bacterieën worden via het bloed naar het hart vervoerd en kunnen zich daar nestelen op het endocard. Daar kunnen ze zich vervolgens vermeerderen.

 

Oorzaken

 

Een belangrijke oorzaak voor endocarditis zijn ontstekingen in de mond. Soms is een endocarditis het gevolg van een medische behandeling. Het risico op de ziekte is groter bij mensen met een aangeboren hartafwijking, een eerder doorgemaakte endocarditis of een kunstklep.

 

Symptomen en gevolgen

 

Endocarditis begint vaak als een gewone infectie, met koorts, transpireren en een algeheel ziek gevoel. Wanneer kleppen aangetast raken kunnen verschijnselen van hartfalen optreden. Soms komen kleine onderhuidse bloedingen of zogenoemde splinterbloedingen onder de nagels voor. De diagnose kan worden gestel met lichamelijk onderzoek, een ECG, bloedkweken en echografie. 

 

Behandeling

 

De infectie wordt bestreden met langdurige toediening van antibiotica via een infuus, waarbij vaak een termijn van zes weken wordt aangehouden. De behandeling vindt plaats in een ziekenhuis, maar kan soms in een later stadium ook in de thuissituatie of een verpleeghuis plaatsvinden. Wanneer een hartklep door de ziekte is aangetast kan een operatie nodig zijn om deze te herstellen.