header_pacemakertechnici5

Hartinfarct

Bij een hartinfarct sterft een deel van de hartspier af doordat de spiercellen onvoldoende zuurstofrijk bloed krijgen. In veel gevallen heeft de patiënt hiervoor al klachten gehad van pijn op de borst, maar een hartinfarct kan ook optreden zonder voortekenen.

 

Oorzaken

 

Een hartinfarct komt vrijwel altijd voort uit een vernauwing in de kransslagaders die het hart van zuurstof voorzien. Op die vernauwing, die slagaderverkalking of atherosclerose wordt genoemd, kunnen bloedstolsels ontstaan die de vernauwing afsluiten. Ook kan een stolsel losschieten en verderop in de kransslagader voor een afsluiting zorgen. Een enkele keer wordt een hartinfarct veroorzaakt door langdurige samentrekkingen van een gezonde kransslagader.

 

Symptomen en gevolgen

 

Een hartinfarct wordt gekenmerkt door beklemmende, drukkende of benauwende pijn op de borst. De pijn kan uitstralen naar hals, onderkaak, schouder, arm of rug. In tegenstelling tot angina pectoris houdt de pijn bij een hartinfarct ook in rust meer dan vijf minuten aan. Bijkomende verschijnselen die kunnen optreden zijn misselijkheid en zweten. Het is belangrijk om snel medische hulp te zoeken omdat dit de kans op blijvende schade aanzienlijk kan verminderen. De diagnose kan worden gesteld met een hartfilmpje en bloedonderzoek.

 

Behandeling

 

Bij een acuut hartinfarct is het belangrijk dat de vernauwing zo snel mogelijk wordt verholpen. Dit kan op verschillende manieren. Eén daarvan is de behandeling met medicijnen die stolsels kunnen oplossen. Een andere veel gebruikte methode is dotteren. Hierbij wordt de kransslagader met een ballonnetje opgerekt, zodat het bloed weer kan stromen. In veel gevallen wordt daarbij een stent achtergelaten om het vat open te houden. Soms kan een stolsel worden weggeslepen of via een katheter worden opgezogen.